Menu

Subsidieregeling verwijderen asbestdaken

10 jan. 2018

ASBESTDAKEN VERBODEN IN 2024?

Het is momenteel een veelbesproken onderwerp bij het (ver)kopen van onroerend goed: asbest. Om asbest is dan ook veel te doen. Tot in de jaren 80 werd asbest veel gebruikt bij de bouw van huizen. Vaak is het verwerkt in golfplaten (op schuurtjes of een aanbouw), afvoerbuizen en schoorstenen. Maar het zit ook in plafondplaten, vensterbanken en vloerzeil. Zolang het materiaal niet beschadigd is, kun je het rustig laten zitten. Maar asbestdaken kunnen door weer en wind beschadigen. Daarom werkt de regering aan een verbod op asbestdaken. Als dit verbod doorgaat, moeten asbestdaken voor 2024 verwijderd worden. Daar gaan we verder op in.

ASBESTDAKEN

Het verwijderen van het asbest kan echter flink in de kosten lopen. Het is daarom goed om extra alert op asbestdaken te zijn bij het kopen van een huis. Het verwijderen van asbest moet in alle gevallen worden gemeld bij de gemeente. Indien het asbestdak in goede staat is en aan een aantal voorwaarden van de gemeente voldoet, mag je, indien gewenst, zelf het asbestdak verwijderen. Dit heeft een maximum van 35 m2 asbest. Desalniettemin blijft het verwijderen van asbest een specialistisch werk. In veel gevallen is het dan ook verstandig (of zelfs verplicht) om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor het verwijderen van het asbestdak. Omdat bij het verwijderen van sommige asbestmaterialen uitzonderlijke maatregelen verplicht zijn, kunnen de kosten daarvan helaas flink oplopen. De overheid heeft daarom tot 2020 een subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken.

SUBSIDIEREGELING

De overheid heeft sinds januari 2016 de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken beschikbaar gesteld. Per geval is er een maximaal bedrag vastgesteld van € 25.000,–, waarvan de subsidie € 4,50 per m2 verwijderd asbest bedraagt. Wil je hier gebruik van maken? Let dan op: de regeling eindigt op 1 januari 2020. Zowel als particulier, bedrijf of non-profitorganisatie kom je hiervoor in aanmerking.

ASBEST IN HET KORT

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen bestaande uit microscopisch kleine naaldachtige vezeltjes die je met het blote oog niet kunt zien. Als je ze inademt kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral mensen die door hun werk veel en langdurig met asbest hebben gewerkt en die veel asbestvezels hebben ingeademd, lopen een versterkt risico. Indien asbest verwerkt zit in de bouw van jouw woning of kantoor, hoef je het niet per definitie te verwijderen. Alleen als er een risico bestaat dat de vezels vrijkomen is het raadzaam of soms verplicht. Is dat risico er niet, dan is het soms zelfs beter om asbest te laten zitten.

WEL/GEEN ASBEST?

Twijfel je? Haal er iemand bij die er verstand van heeft, zo voorkom je onnodig risico. Definitief uitsluitsel of het materiaal ook werkelijk asbest is, kan alleen door onderzoek in een laboratorium worden vastgesteld aan de hand van een materiaalmonster. Op breukvlakken en bij beschadigingen is aan de vezelachtige structuur te zien of het om een ‘asbest-verdacht’ materiaal gaat. De toepassing, bijvoorbeeld isolatie, kan een indicatie zijn, evenals het tijdvak waarin het materiaal is toegepast. Een goede aankoopmakelaar zal hier extra alert op zijn en jou hierover indien nodig waarschuwen. Daarnaast kan een bouwkundige, tijdens een bouwkundige keuring, ook extra letten op de aanwezigheid van asbest. Zo heb je het risico al heel wat beperkt.

Meer uit rubriek ... Asbest