Menu

Energielabel

22 dec. 2017

Energielabel nodig?

Het definitieve energielabel is per 1 januari 2015 verplicht bij verkoop of verhuur van woningen. Het label was al sinds 2008 verplicht, maar op het ontbreken van een energielabel stond geen sanctie.

Voorlopig energielabel woning

Huiseigenaren hebben begin 2015 een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op reeds bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Het voorlopige label is eenvoudig om te zetten in een definitief energielabel. Bij verkoop of verhuur moet een woning een definitief energielabel hebben. Check hier het (voorlopig) energielabel van uw woning.

Energielabel aanvragenenergielabel

In zes stappen kunt u een energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl
In deze stappen wordt u gevraagd om bewijs aan te leveren voor alle kenmerken, hiervoor kunt u onze brochure downloaden van onze website. Vervolgens dient u een expert te kiezen, hiervoor heeft een keuze uit verschillende experts met zeer gevarieerde prijzen. Wij raden u aan om de goedkoopste te kiezen. Het energielabel wordt in de regel binnen 24 uur digitaal aangeleverd.

Sanctie als definitief label ontbreekt bij overdracht

Wanneer de woningeigenaar per 1 januari 2015 bij overdracht van de woning geen definitief energielabel overhandigt, dan riskeert de verkoper een boete van 400 euro.

Geldigheidsduur energielabel

Energielabels die voor 2015 zijn opgesteld, blijven evenals het nieuwe energielabel 10 jaar geldig vanaf opnamedatum.

Energieverbruik

Een energielabel maakt inzichtelijk wat het energieverbruik van uw woning is. Een woning met een energielabel A++ verstookt theoretisch 4x minder energie dan een woning met een D-label, dat scheelt honderden euro’s aan energiekosten op jaarbasis.

Aankoopbeslissing woning met energielabel

Energiekosten zijn een substantieel onderdeel van onze woonlasten! Het energielabel gaat gegarandeerd uw beslissing bij de aankoop van een woning beïnvloeden.

Reageer