Menu

Bouwkundig

4 mrt. 2019

Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden! De vraagprijs lijkt alleszins redelijk en na enige onderhandelingen komen jij en de verkoper tot een overeenkomst. Toch zijn er behalve de koopprijs nog een aantal andere belangrijke zaken waarbij rekening gehouden dient te worden wanneer je een huis aankoopt. Een bouwkundige keuring laten uitvoeren is daar één van.

Waarom een bouwkundige keuring?

Als koper van een huis doe je een zeer grote investering en dus wil je tot in detail weten wat je koopt. Toch loert hier een groot gevaar want bij het kopen van een huis spelen emoties een grote rol. En deze emoties zorgen er dikwijls voor dat de realiteit uit het oog verloren wordt. Natuurlijk spelen de locatie, het type woning en de sfeer in en rondom een woning een belangrijke rol. Maar om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk te weten wat de bouwkundige staat van het huis is en welke bouwkundige kosten er mogelijk nog te verwachten zijn in de toekomst. Dit is van grote invloed op je hypotheek en op je maandelijkse lasten.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een huis kan er op het eerste gezicht prima uitzien, maar schijn bedriegt soms. Helaas zijn veel gebreken lang niet altijd zichtbaar en dus is de kans dat een leek hieraan voorbij gaat. En dus zal een bouwkundige door middel van een bouwkundige keuring moeten vaststellen wat de werkelijke staat van de woning is. Welke kosten er direct aan achterstallig onderhoud gedaan moeten worden en welke kosten je als toekomstig eigenaar op de langere termijn kunt verwachten. Tijdens een visuele inspectie zal de bouwkundige onder meer letten op de kwaliteit van de volgende zaken;

– kozijnen, ramen en deuren
– vloeren, metselwerk, voegwerk en lateien
– dakconstructie, dakbeschot, dakbedekking en/of dakpannen
– riolering
– staat van het elektra en de CV-ketel
– leidingwerk
– goten
– schoorsteen
– keuken en sanitair
– staat van bijgebouwen (garages en schuren)
– vaststellen van asbest en loden waterleidingen
– vaststellen van mogelijk koolmonoxide gevaar
– kostenraming van direct noodzakelijk onderhoud, kosten op termijn en verbeterkosten

Onderzoeksplicht van kopers

Als koper van een huis heb je ten allen tijden een onderzoeksplicht. Dat wil zeggen dat jij als koper verplicht bent om vooraf gedegen onderzoek moet hebben gedaan naar de (bouwkundige) staat van de woning. In het geval van verborgen gebreken is een verkoper hier naderhand op aan te spreken. Echter deze verborgen gebreken bevinden zich vaak in een heel grijs gebied. Is het wel een verborgen gebrek of had de koper toch beter vooronderzoek moeten doen? Was het gebrek vooraf wel goed constateerbaar? Je ziet, het vaststellen en reclameren van verborgen gebreken is nog niet zo eenvoudig laat staan het aansprakelijk stellen van de verkoper. Met een bouwkundige keuring wordt de kans op verborgen verbreken in ieder geval een stuk kleiner. Maar misschien nog wel het belangrijkste… het voorkomt vaak een hoop teleurstelling en (financiële) stress achteraf.

Wanneer wel en wanneer geen bouwkundige keuring?

Alhoewel een bouwkundige keuring in veel gevallen erg belangrijk kan zijn, is het niet nodig om voor iedere woning een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zeker jongere woningen zijn vaak kwalitatief in een dusdanige staat dat een externe bouwkundige keuring niet nodig is. Toch zit hier ook gelijk weer de valkuil. Het feit dat een woning jonger is dan laten we zeggen 15 of 20 jaar betekent niet dat de woning geen gebreken kan hebben. Wil je dus het zekere voor het onzekere of heb je zelf al bepaalde twijfels bij de bouwkundige (onderhouds)staat van de woning, laat dan altijd een bouwkundige keuring uitvoeren.

Wat kost een bouwkundige keuring?

De exacte kosten voor een bouwkundige keuring hangen sterk af van onder meer de omvang van de woning, maar gemiddeld genomen liggen de kosten tussen de € 250,- en € 500,-. Best veel geld, zeker als achteraf blijkt uit de bouwkundige keuring dat de woning zich verder in goede staat bevindt. Blijkt uit de keuring dat er wel degelijk achterstallig onderhoud is dan kun je direct de te maken geraamde herstelkosten meenemen in je verdere onderhandelingen.

Meer uit rubriek ... Bouwkundige keuringHuis kopen