Menu
Crabbehof / Zuidhoven

Crabbehof / Zuidhoven Dordrecht

Wijkinformatie - Crabbehof / Zuidhoven

Woningen 4568 / Inwoners 9465
Samenstelling Huishoudens (%) Crabbehof / Zuidhoven tov. Landelijk
Eenpersoons
49
36
Zonder kinderen
24
29
Met kinderen
27
34
Werk & Inkomen in Crabbehof / Zuidhoven tov. Landelijk
Betaald Werk
56
74
Uitkeringen (aant. per 1000)
44
47
Gemiddeld inkomen
26.900
29.800
Woningen Koop of Huur (%) in Crabbehof / Zuidhoven
34%

Koop

66%

Huur

Woningwaarde (WOZ) in Crabbehof / Zuidhoven tov. Landelijk
113.000
209.000
Leeftijdsopbouw (%) Crabbehof / Zuidhoven tov. Landelijk
100%

0 - 14 jaar

15 - 24 jaar

25 - 44 jaar

45 - 64 jaar

65+ jaar

Bron: CBS / Home 4 You Makelaars
Crabbehof / Zuidhoven
Crabbehof / Zuidhoven
Crabbehof / Zuidhoven
Crabbehof / Zuidhoven
Crabbehof / Zuidhoven

Woningen in Crabbehof / Zuidhoven

Te koop: Tussenwoning Van Limburg Stirumplantsoen 5 , Dordrecht

93 m2
146 m2

3
1958
23

€ 259.000 Dordrecht
Van Limburg Stirumplantsoen 5

Verkocht onder voorbehoud
Bekijk Tussenwoning Van Limburg Stirumplantsoen 5 , Dordrecht
Alle woningen in Crabbehof / Zuidhoven (1)

Crabbehof / Zuidhoven

Crabbehof is een stadswijk in het zuiden van Dordrecht, gelegen in de provincie Zuid-Holland. De wijk is gebouwd in de jaren zestig van de twintigste eeuw en vernoemd naar het in de wijk liggende kasteeltje Crabbehof, dat thans als conferentieoord fungeert. Kenmerkend voor de wijk Crabbehof zijn de vierkante plantsoenen die, althans in Dordrecht en in deze vorm, alleen in deze wijk voorkomen en die geïnspireerd zouden zijn door de middeleeuwse hofjes, zoals die ook in de binnenstad van Dordrecht te vinden zijn.

De straten in Crabbehof zijn vernoemd naar vooral negentiende- en twintigste-eeuwse bekende Nederlandse politici: Thorbecke, Domela Nieuwenhuis, Troelstra, Colijn enz.. De meest in het oog springende uitzondering is echter het winkelcentrum, dat is vernoemd naar een beroemd zestiende-eeuws Nederlands staatsman: Johan van Oldenbarnevelt.

Zuidhoven is een buurt in de Nederlandse stad Dordrecht. Hoewel het deel uitmaakt van de wijk Crabbehof en rond dezelfde tijd gebouwd werd, is de opzet van deze buurt atypisch: waar Crabbehof een echte volksbuurt is, met veel betrekkelijk kleine en goedkope woningen, wordt Zuidhoven gedomineerd door vrijstaande woningen en eengezinswoningen (hoewel er ook kleine appartementen staan) met veel groen rondom. De eerder parkachtige structuur komt terug in de thematiek van de straatnamen: waar de straten in de rest van Crabbehof zijn vernoemd naar Nederlandse staatslieden, hebben de straten in Zuidhoven Latijnse namen van plantengeslachten (Campanula, Spirea, Zinnia enz.).

De buurt kent ondanks haar bescheiden omvang verschillende openbare gebouwen. Al genoemd zijn de Zuidhovenkerk en de Dordtsche Manege. Aan de Laan der Verenigde Naties vindt men verder een verzorgingstehuis (Zorgcentrum Vreedonk), aan de Hugo van Gijnweg een school voor ZMOK (de Parkschool). Aan het spoor ligt het muziekcentrum BeneVia. Voorheen was er in Zuidhoven ook een Pabo.

 

Contact X

Oeps! We konden je formulier niet vinden.