Menu
Ridderkerk

Ridderkerk

Klik op een wijk of buurt voor meer informatie.

Informatie - Ridderkerk

Woningen 21009 / Inwoners 46.241
Samenstelling Huishoudens (%) Ridderkerk tov. Landelijk
Eenpersoons
34
36
Zonder kinderen
32
29
Met kinderen
34
34
Werk & Inkomen in Ridderkerk tov. Landelijk
Betaald Werk
76
74
Uitkeringen (aant. per 1000)
14
47
Gemiddeld inkomen
24200
29.800
Woningen Koop of Huur (%) in Ridderkerk
55%

Koop

45%

Huur

Woningwaarde (WOZ) in Ridderkerk tov. Landelijk
195000
209.000
Leeftijdsopbouw (%) Ridderkerk tov. Landelijk
100%

0 - 14 jaar

15 - 24 jaar

25 - 44 jaar

45 - 64 jaar

65+ jaar

Bron: CBS / Home 4 You Makelaars
Ridderkerk
Ridderkerk
Ridderkerk
Ridderkerk
Ridderkerk
Ridderkerk
Ridderkerk
Ridderkerk
Ridderkerk
Ridderkerk
Ridderkerk

Ridderkerk

Ridderkerk is een dorp en gemeente met 46.241 inwoners (peildatum 1 januari 2019). Een aantal interessante feiten op een rij:

  • Ridderkerk bestaat uit 9 wijken.
  • De naam Ridderkerk is afkomstig van Riederkercke gelegen in de Riederwaard, waarbij ried verwijst naar het oudnederfrankische woord voor riet.
  • De beschermheilige van Ridderkerk is St. Joris. Ridderkerk ligt tegen de Bijbelgordel aan. Een groot gedeelte van de bevolking was lid van een kerk, maar dit percentage is de laatste decennia door de bevolkingsgroei afgenomen.
  • Het wapen van Ridderkerk bevat een afbeelding van een gehelmde Sint Joris te paard, die een draak overwint.
  • Het dorp Rijsoord in de gemeente Ridderkerk kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog landelijke bekendheid doordat daar op 15 mei 1940 in een schoolgebouw de capitulatieovereenkomst tussen Nederland en Duitsland werd ondertekend door generaal Winkelman.
  • Enkele bekende Nederlanders die in Ridderkerk zijn geboren: Lee Towers, Kevin Strootman, Robbert Dijkgraaf, Jos Wienen, Teunis Wilschut, Johan Schot en Cora van Nieuwenhuizen.
  • In Ridderkerk ligt ook Rijksweg A38, de kortste snelweg (1,5 km) van Nederland.

DE GESCHIEDENIS VAN RIDDERKERK

De naam Ridderkerk (Riederkercke) komt voor het eerst voor in een bericht van hertog Hendrik IV van Brabant, waar sprake is van Riede, gelegen aan de Merwede. De Merwede heet nu de Maas. Waarschijnlijk is het gebied in de 12e eeuw voor het eerst bedijkt. In 1277 droeg Diederik van Alkemade het land, met de kerk in leen, op aan graaf Floris V van Holland, wiens opvolgers meermalen een pastoor aanstelden (patronaatsrecht) in het ambacht Riede in de Riederwaard.

In de 14e eeuw had deze waard veel te lijden van overstromingen en tussen 1373 en 1375 moest de schaarse bevolking zich terugtrekken op de zuidelijke waterkeringen daar de Riederwaard onder water kwam te staan. In 1404 kwam het herstel van de Molendijk gereed en was de Oud-Reijerwaard herwonnen. Een dijkdoorbraak tijdens de Sint-Elisabethsvloed (1421) werd direct hersteld.

Na de Tweede Wereldoorlog is het inwoneraantal in Ridderkerk fors gestegen door de bouw van diverse nieuwe wijken. In 2007 is het nieuwe centrum geopend met onder andere het gemeentehuis en een centraal plein voor evenementen met diverse horeca.

WERKEN IN RIDDERKERK

Inwoners van Ridderkerk werken vooral in de zakelijke dienstverlening, automatisering, logistiek en transsport. Handige links voor werken in Ridderkerk:

MEER INFORMATIE OVER RIDDERKERK EN OMGEVING

OOK WONEN IN RIDDERKERK?

Neem vrijblijvend contact op met Home 4 You Makelaars als u meer informatie wilt over de woonmogelijkheden van Papendrecht en omgeving, of bekijk direct ons aanbod van woningen in Ridderkerk.

Contact X

Oeps! We konden je formulier niet vinden.