Menu

Eerst huis kopen en dan verkopen? Of andersom?

3 feb. 2020

Het is nog steeds krap op de woningmarkt, dus dat droomhuis wil je natuurlijk niet laten schieten! Maar wat als je al een koophuis hebt? Ga je dan eerst verkopen en daarna kopen, of koop je toch meteen die perfecte woning en verkoop je daarna pas je eigen woning? Je kunt te maken krijgen met dubbele woonlasten en daarom vertellen wij je over de mogelijkheden en risico’s.

Redenen om je huis eerst te verkopen

Er zijn genoeg redenen om eerst je woning te verkopen voordat je een nieuwe woning koopt. Het kan verstandiger zijn om eerst te verkopen als:

• je denkt dat je huidige woning niet snel verkoopt;
• je zonder tijdsdruk een goede vraagprijs voor je woning wilt vragen;
• je precies wilt weten voor hoeveel je de woning uiteindelijk verkoopt (inclusief overwaarde) en wat dus je budget is voor een volgende woning;
• je absoluut geen dubbele woonlasten wilt hebben;
• je de overwaarde van je huidige woning nodig hebt voor de aankoop van je nieuwe woning.

Als je je huis eerst gaat verkopen heb je minder druk en kun je het maximale uit de verkoop van de woning halen. Er is wel een kans dat je het veel sneller verkoopt dan je verwacht. En als de kopers snel in je woning willen intrekken, moet je misschien tussentijds huren. Dit betekent dat je alsnog dubbele kosten hebt voor twee keer verhuizen (help!) en tijdelijke woonruimte. En dan hebben we het nog niet over het tijdelijk opslaan van je inboedel.

Het is daarom slim om een ruime zoektermijn in de voorwaarden van de verkoop op te nemen. Op die manier heb je genoeg tijd om een nieuwe koopwoning te zoeken. Het is nog slimmer om je direct goed te laten adviseren door een financieel coach zodat je altijd de slimste keuzes maakt.

Redenen om eerst een nieuw huis te kopen

Het kan natuurlijk ook dat je liever eerst dat droomhuis koopt en daarna pas je eigen woning verkoopt. Ondanks de extra risico’s die je loopt is het interessant om eerst een woning te kopen en daarna te verkopen als:

• je verwacht dat je huidige woning razendsnel wordt verkocht;
• je jouw droomhuis veilig wilt stellen van andere kopers;
• je genoeg geld hebt, waardoor je niet schrikt van dubbele woonlasten of van een lager bod op je huidige koophuis;
• je een nieuwbouw huis gaat kopen en moet wachten tot het gebouwd is.

Loop vooral niet te hard van stapel met bieden of verkopen. Verhuizingen zijn stressvol, dus je wilt een extra keer verhuizen voorkomen. En als je dubbele woonlasten overweegt, is het verstandig om je woonlasten te berekenen zodat je rustig kunt beslissen of je die dubbele woonlasten wel kunt en wilt dragen.

Meer uit rubriek ... Home 4 YouHuis kopenHuis verkopen