Menu

Energielabel 2021

8 jan. 2021


Alles over het nieuwe energielabel woning

Alle huiseigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning ontvangen. Dit energielabel is o.a. gebaseerd op het bouwjaar van de woning en geeft een indicatie hoe zuinig de woning is. Bij verkoop is de eigenaar verplicht om een definitief energielabel aan te vragen en deze te overhandigen aan de koper. Wie dit niet doet riskeert een boete die kan worden opgelegd door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Daarnaast moet sinds 1 januari 2021 altijd het energielabel worden vermeld als een woning op funda.nl, of op facebook wordt geplaatst. Verkopers die geen definitief energielabel hebben zullen hierdoor direct in de problemen komen als deze regel wordt gehandhaafd.

Vraag dus tijdig je energielabel aan als je van plan bent om je woning te verkopen!

Er zijn uitzondering op deze regel, zoals bijvoorbeeld beschermde monumenten.

Hoe vraag je een nieuw energielabel aan?

Om je huidige (voorlopige) energielabel te controleren kan je naar de website energielabel.nl gaan. Na het invoeren van je postcode en huisnummer, zie je direct het type energielabel en tot wanneer deze geldig is. Als er een definitief energielabel is geregistreerd, dan zie je ook de klasse vermeld. Het label loopt van A+++ tot G, waarbij A+++ (groen) het meest energiezuinig is en G (rood) het meest onzuinig.

Als je een nieuw label wilt aanvragen, doorloop dan de volgende stappen

• Zoek een energieadviseur woningbouw via QBIS.nl.
• Vraag een offerte aan of maak direct een afspraak met de energieadviseur naar keuze.
• Laat de energieadviseur je woning controleren. Je moet zelf de nodige informatie overhandigen, zoals bouwtekeningen en eventuele facturen van verbetermaatregelen.
• De energieadviseur zal de energiepresentatie van je woning berekenen en registreren. Dit label is 10 jaar geldig. Je ontvangt een afschrift van het energielabel.

Waar kijkt een energieadviseur allemaal naar?

Een inspectie van een energieadviseur zal gemiddeld 1 tot 2 uur in beslag nemen. Tijdens het bezoek kijkt de adviseur o.a. naar:

• De afmetingen van de woning.
• Aanwezige isolatie (dak, muur en vloer).
• Installatie (cv-ketel, warmtepomp, zonnepanelen etc.)

Op basis van deze informatie zal de adviseur berekenen hoeveel energie er nodig is voor:

• Verwarming
• Warm water
• Ventilatie
• Koeling van de woning

Op basis van deze berekening wordt het energielabel vastgesteld en worden ook aanbevelingen voor (verdere) verduurzaming gegeven. Dit wordt ook op het energielabel vermeld.

Wat kost het nieuwe energielabel?

De Rijksoverheid voorspelt dat het energielabel voor een eengezinswoning uit zal komen op gemiddeld € 190 en voor een appartement op gemiddeld € 100. Dit is geen wettelijk vastgestelde prijs en zal dus in de praktijk kunnen verschillen per energieadviseur.

Als we kijken naar de prijzen via QBIS.nl zien we direct dat er verschillende prijzen worden gehanteerd. Het  loont dus de moeite om te vergelijken door verschillende offertes op te vragen.