Menu

Huis kopen? Check deze 5 tips

Maak van je zoektocht geen langetermijnproject

Een goed begin is het halve werk, dat geldt ook bij de koop van een woning. Met deze 5 tips kom je goed beslagen ten ijs en wordt de zoektocht naar je volgende woning geen langetermijnproject.

Tip 1 Maak een wensenlijstje

Een wensenlijstje geeft het nodige inzicht. Neem hier niet alleen het aantal gewenste vierkante meters en de hoeveelheid kamers in op – dat is óók allemaal belangrijk en moet zeker op je lijstje komen, maar denk vooral ook aan: hoeveel kilometers wil je forensen? Wil je echt de stad uit? Wil je een rijtjeshuis of een vrijstaande woning? En word je warm van nieuwbouw of toch liever een jarendertighuis?

Tip 2 Kijk vooruit

Hoewel je nu misschien alleen, of net samen bent, of juist weer samen omdat de kinderen de deur uit zijn, ziet je leven er wellicht over pak ‘m beet 5 of 10 jaar anders uit. De toekomst voorspellen blijft natuurlijk een métier op zich, maar nadenken erover (komt er gezinsuitbreiding, ga ik meer thuiswerken?) maakt dat je weet welk huis het beste bij je toekomst past.

Tip 3 Zoeken met funda

We zeggen het toch nog maar even, zoeken met funda is één van de eerste dingen die je natuurlijk moet doen. Maak een account aan zodat je in een handomdraai de huizen die van het scherm afspatten kunt opslaan en weer terugvinden.

Tip 4 Enig voorwerk voorkomt teleurstellingen

Weet wat je te besteden hebt. Voordat je in een huis staat waar je helemaal verliefd op bent, maar financieel gezien onbereikbaar is. Scan ook de omgeving. Belangrijk dat er een school in de buurt is? Check het op de site van de gemeente. Zie je je hier rondlopen? Boodschappen doen? Een straatfeest organiseren? Kortom: zie je jezelf hier wonen?

Tip 5 Vertrouw op je gevoel

Wat is het eerste gevoel dat je hebt als je een huis binnenstapt? Laat je niet afleiden door allerlei verkooptrucs, maar voel het huis. Klinkt wat zweverig misschien, maar een huis koop je voor een groot deel op je onderbuikgevoel.