Menu

Woninginbraak

Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken.

Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Je trekt al gauw ‘even snel’ de deur achter je dicht. Bijvoorbeeld als je een boodschap gaat doen of even naar de buren loopt. Maar een inbreker heeft maar ‘heel even’ nodig om binnen te komen. Gelukkig kunnen simpele handelingen een inbraak helpen voorkomen!

Anti-inbraaktips voor de vakantie

– Vermeld niet op social media of uw antwoordapparaat dat u met vakantie bent.
– Zorg ervoor dat op verschillende plekken, op verschillende tijden, in huis (ook op de bovenverdieping) licht brandt als het donker is. Dat kan met behulp van een schakelklok.
– Vertel de buren dat u met vakantie gaat, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden en voor de post en planten kunnen zorgen. Vraag hen ook om ’s avonds de gordijnen dicht te doen en ’s ochtends weer te openen.
– Plaats tijdens uw vakantie een auto op de oprit: een eventuele tweede auto van uzelf of die van uw buren.
– Laat wat speelgoed rondslingeren op de grond, zet wat koffiekopjes op tafel en laat er een krant liggen zodat het huis een bewoonde indruk maakt.

Zo beveiligt u uw huis goed

– Breng een speciaal slot aan voor de inbraakgevoelige schuifpui.
– Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels.
– Beveilig ook de bovenverdieping van de woning, vooral als deze makkelijk te bereiken is door bijvoorbeeld een uitbouw of erker.
– Zorg voor voldoende buitenverlichting.
– Geef uw woning een bewoonde indruk als u er niet bent. Gebruik bijvoorbeeld een tijdschakelaar, ook voor de 1e etage. Laat deze op verschillende tijden        aan en uit gaan.

Wat kunt u nog meer doen?

– Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode      van gaatjes boren.
– Sluit altijd alle deuren en ramen. Vergeet vooral niet wc-raampjes of ramen en deuren van een garage.
– Verstop geen sleutels buiten de deur. Deurmat en bloempot zijn geen geheime plaatsen.
– Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos). Wanneer u de sleutelbos verliest of als deze gestolen wordt, maakt u het een inbreker wel erg makkelijk.
– Zorg dat u geen grote hoeveelheden geld in huis heeft.
– Plaats waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht van voorbijgangers.
– Als u een schuifpui heeft: plaats een balkje aan de binnenkant op de rails tussen de deurpost en de schuifpui, dan kan de schuifpui niet worden geopend.
– Sommige inbrekers bekijken rouwadvertenties om zo op slinkse wijze te achterhalen of bewoners afwezig zijn. Zorg dat een vertrouwd iemand op uw              woning past op het moment van de afscheidsdienst.
– Zet ladders en kliko’s weg, zodat opklimmen onmogelijk is.
– Zet niet op Facebook of Twitter dat u met vakantie gaat.