Menu

Nieuwbouw gekocht?

5 nov. 2019

Wanneer zet je je eigen huis in de verkoop?

Een simpele vraag waarvan het antwoord best ingewikkeld is. De beste keuze voor jou is zeer persoonlijk en afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de verkoopbaarheid (courantheid) en de prijsklasse van uw woning.

Op het moment dat je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, bezit je twee woningen tegelijk. Het liefst verkoop je jouw woning op het moment dat je nieuwbouwwoning klaar is, zodat je niet twee keer hoeft te verhuizen. Over het algemeen duurt het bouwen van een nieuw huis zo’n 1,5 tot 2 jaar vanaf het moment dat het van jou is.

Geldigheid hypotheekofferte

<img src="muur metselen" alt="bouwvakker metselt een nieuwe muur"/>Het vinden van een koper die bereid is om zolang te wachten zal een behoorlijke uitdaging zijn. Vaak is een koper bereid om zo’n 6 tot 9 maanden te wachten, maar veel starters willen vaak binnen 3 à 4 maanden hun nieuwe (jouw oude) woning al betrekken. Dit alles hangt namelijk samen met de geldigheid van een hypotheekofferte. Veel offertes zijn 3, 6, of 12 maanden geldig. Een offerte kan vaak wel verlengd worden maar dit kost vaak extra geld.

Dus moet je een keuze maken. Of je eigen huis direct verkopen en tijdelijk huren. Of wachten met het in verkoop zetten van je eigen huis totdat je nieuwe woning klaar is. In dat laatste geval kan je het beste 6 tot 9 maanden van tevoren starten.

Direct of later je eigen huis verkopen

Welke keuze je maakt hangt van een aantal zaken af. Als de gedachte van twee huizen je nerveus maakt, of je verwacht dat de woningprijzen gaan dalen dan kun je maar beter zo snel mogelijk je oude huis verkopen en tijdelijk gaan huren. Indien je een populair huis hebt en je verwacht dat de woningprijzen zullen stijgen dan is wachten het beste advies.

Mocht je willen wachten en gelijk willen oversteken, dan is het belangrijk om dit goed in de koopovereenkomst vast te leggen. Vaak wordt er een artikel opgenomen dat de overdracht 8 weken na oplevering van de nieuwbouwwoning zal plaatsvinden met een uiterste datum. Dit biedt beide partijen de meeste zekerheid.

Wil je meer advies over het juiste moment om jouw huis te koop te zetten? Wij komen graag bij je langs om al jouw vragen te beantwoorden. Vraag een gratis en geheel vrijblijvend informatiegesprek aan!

Meer uit rubriek ... Home 4 YouHuis verkopen